Facebook TwitThis  

Tandvård i Sverige

Tandvården i Sverige bedrivs i dag av Folktandvården och privata tandläkare. Folktandvården kallas den tandvård som drivs i offentlig regi av landstinget. Barn och ungdomar erbjuds genom landstingens försorg kostnadssfri tandvård till och med det år de fyller 19 inom Folktandvården eller hos privata tandläkare, därefter bekostas vården av patienterna själva. Det finns dock ett högkostnadsskydd som träder i kraft om kostnaden för tandvård blir väldigt stor.

Tandläkare

Priser och betalningssystem

Inom tandvården råder fri prissättning. Priserna inom folktandvården beslutas av politikerna i respektive landsting medan de privata tandläkarna sätter sina priser själva. T.ex. kan en tandläkare i Täby välja helt andra priser än en tandläkare i Sollentuna. Både Folktandvården och de flesta privata tandläkarna är anslutna till Försäkringskassan som betalar en del av patientkostanden genom tandvårdsförsäkringen. Tandvården är avgiftsfri för barn och ungdomar upp till 19 år. För dem mellan 20 och 29 år har man ungefär 100 kr rabatt på undersökningar. Flera landsting har infört s.k. abonnemangstandvård som ett system som ska gynna tandhälsan. Detta eftersom det inte ger ekonomisk stimulans till reparativ tandvård, utan istället förebyggande tandvård.

Tandvårdslagen

Tandvårdslagen anger målet för tandvården, vilket är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. I tandvårdslagen anges krav på tandvården. För att uppfylla kravet på god tandvård ska vården:

  • vara av god kvalitet och lägga särskild vikt vid förebyggande åtgärder
  • tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen
  • vara lätt tillgänglig
  • bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet och
    främja goda kontakter mellan patienten och tandvårdspersonalen.

Andra grundläggande krav som slås fast är att vård och behandling så långt som möjligt ska genomföras i samråd med patienten, samt att patienten ska få information om sitt hälsotillstånd och om de behandlingsmetoder som erbjuds. Att tandläkare är reglerade i tandvårdslagen gör t.ex. att du som vill göra en tandblekning eller behöver hjälp med tandteknik kan känna dig extra trygg.

Nya aktörer

I och med att EU utvidgats blev det fritt för tandläkare inom EU att arbeta i vilket medlemsland som helst. Därvid uppstod en möjlighet för utländska tandläkare att i Sverige konkurrera med Folktandvården och de inhemska privata tandläkarna. Sedan 2005 drivs en tandvårdsklinik i Stockholm av polska tandläkare som blivit validerade av Socialstyrelsen.

Patienter inom EU blir alltmer rörliga och en växande tandvårdsturism är en tydlig trend. Tandvårdsresor till specialister utomlands har blivit ett vanligt sätt för patienter att hålla sina kostnaderna nere. Många väljer att gå till tandläkaren under sin utlandssemester eftersom det ofta är mycket billigare där.

Det här inlägget postades i Tandvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.